Profile



funky-xtreme
January 23rd 1985  (Age 31)
Female
Cyberjaya




~Buzz Me 'ere~

funkyx_treme@yahoo.com




mYsELf

-Nurhafizah bt Hamzah- Fyza-


-Takin' Degree In Engineering Electronics of Multimedia University,Cyberjaya-

-Hometownz~Cameron Highlandz,Ipoh,Penang,Kajang [currently]-

-Be4 Studied @Sk Sungai Rokam-Ipoh,@Smk Gunung Rapat-Ipoh,@Smk Sultan Ahmad Shah-Cameron Highlands,@Multimedia University-Melacca Campus-


oHaNa=faMiLy

-DaD ~ Hamzah Bin Mohd Hashim [31 May 1956]-

-MuM ~ Shariah Bt Che Din (Housewife) [2 May 1955]-

-1st kId ~ Nurhafizah [Meeee!!!]-

-2nd kId ~ Ahmad Shafiq (Diploma in Business Study-College Poly-Tec Mara Bangi) [21 January 1987]-

-3rd kId ~ Ahmad Shafwan (Diploma in Culinary Arts-Kolej Yayasan Pelajaran Johor) [3 November 1988]-

-4th kId ~ Nurzulaikha [20 September 1991]-

-5th kId ~ Nurdiyana [28 May 1993]-

-6th kId ~ Nur Syakirah [24 June 1997]-


cUpPyCak3

-Mohamad Faiz bin Nordin @Faiz-

-Takin' Degree in Accounting of Multimedia University,Cyberjaya-

-Hometown ~ Banting,Selangor-


pReFeR

-Food ~ Laksa Penang,Asam Masin,Jeruk-
-Drink ~ Mango Juice,Orange Juice,Es-blended Milo-
-Colour ~ All bright colours-
-Music ~ All type of music-
-Hobbies ~ Surf Net,Playstation Games,Drawing,Tunes to Music-


vIsIt mE 'eRe

-Friendster-
-My Space-
-MuH FoToPaGeS-

-HI5 ~ funkyx_treme@yahoo.com
-Yahoo Id ~ funkyx_treme



oTheR pEePz

~My Cuppycake [FotoPages]~

~My Cuppycake [Blogdrive]~


~Sultan Muzaffar [Blogspot]~

~Afdlin Shauki [Blogspot]~

~YaSmIn AhMaD [Blogspot]~

~Budiey [Blogdrive]~

~Kak Toby [Blogspot]~

~JuanDanza [Blogdrive]~

~Klubbkidd [Blogdrive]~

~Muat Turun [Blogdrive]~

~Mr. KayEmWhy~

~Ema [fotopages]~

~NaEmaH [Blogspot]~

~KiRin [Blogdrive]~

~LeEn [Blogdrive]~




cLiCk 'eRe

~Multimedia University~

~Search Lyrics~


~Mp3 Downloads~

~Software Downloads~

~Malaysia.Tv~

~Astro~

~TV3~

~Ntv7~

~8Tv~

~Hitz.Fm~

~Era.Fm~

~Fly.Fm~

~Mix.Fm~

~Utusan Malaysia~

~Harian Metro~

~Celcom~

~Maxis~

~DiGi~

~TGV CiNeMa~

~GSC CiNeMa~





mY aRtiCLeS

-sTuDy-
[(-InTerViEw DJ FyZa BeRSaMa SuLtaN MuZaFFaR & PaKciK MMA-)]

[(-Sem 3 YanG hOrrOr!!!-)]

[(-Help My Online Survey for My Assignmet-)]



-DiaRy-
[(-Ramadhan Oh Ramadhan-)]

[(-Nak Beraye Punye Pasal- )]


[(-Tragedi Di Hari Rayeeeee-)]

[(-Konvoi Berayee Di Rumah Faiz & Fiza-)]

[(-Siut Punye Virus!!!-)]

[(-HePi NeW YeaR 2006 EbeRiBodi!!!-)]

[(-It's My BuRfDaY!!!HePi 21st BuRfDaY tO mE!!!-)]

[(-21st beday Gurl...Diena..-)]

[( - Ragam Ramadhan - )]

[( - Special Dedication - )]

[( - Happy Go Lucky! - )]

[( - Salam Aidilfitri 4 My Blog Reader ! - )]



-eVeNt-
[( - Tahniah TRiTUN 2006 - )]

[( - Sesi Rakaman Program TV "Apa Kata" Bersama Dr Fazley - )]

[( - Talk by Tun Dr Mahathir Mohamad at Multimedia Universiti, Cyberjaya - )]



-iSuE-
[(-Boikot Denmark & Bayi Kudung Kaki-)]

[(-Salah Siapakah Ini???-)]

[(- Yahoo Messenger Long Status Problem Solver ! -)]

[(- Apa Itu Scam? -)]



-aRtIsT-
[(-Profiles Of Top Celebrities-)]

[(- Mungkinkah Siti Nurhaliza & Dato 'K' ??? -)]

[(- Sejenak Mengenali Fazley -)]

[( - Sah Siti Nurhaliza Pilih Datuk 'K' - )]

[( - Di Sebalik Anak Datuk 'K' -)]

[( - Peminat Siti Punye Keje - )]

[(- Famili Artis Yg Bahagia - )]

[( - Konsert Fantasia Bersama Mawi - )]

[( - Pergaduhan Atau Lakonan??? - )]

[( - Perkahwinan Siti Nurhaliza & Datuk K - )]

[( - Foto-foto Pertunangan & Pernikahan Siti Nurhaliza & Datuk K - )]

[( - Rakaman Pengakuan Ajai & Nurul - )]

[( - Rita Rudani VS Nisdawati - )]

[( - Media Pulaukan Perkahwinan Dr Fazley - )]

[( - Kontroversi Zana AF5 - )]

[( - American Idol Season 6 - )]



-CiNeMa-
[( - Jangan Pandang Belakang - )]

[( - Mr. Bean's Holiday - )]



-LyRiC-
[(-Radja Vs Peterpan-)]

[( - Samsons = Kenangan Terindah - )]

[( - Craig David = Unbelievable [Lirik] - )]

[( - Lirik OST My Heart - )]

[( - Sampai Menutup Mata (Acha) ~ Video + Lirik -)]

[( - Schnie Schna Schnappie Video Clips [iklan 8TV] - )]

[( - Dewa - Hadapi Dengan Senyuman - )]

[( - My Artist Of The Month - )]

[( - Rossa ( Album Yang Terpilih ) - )]

[( - Lirik Ada Cinta [Acha Septriasa & Irwansyah] - )]

[( - My Chemical Romance - Teenagers (Lyrics) - )]

[( - Lirik Anuar Zain [ Lelaki Ini ] - )]



-sPoRts-
[(-Tahniah!!! All Black Team 1st Runner Up ~ 4 Side Hockey-)]

[(- Hoki Inter-Faculty 2006 -)]

[( - Final AF4 VS Hoki Inter-Campus - )]



-tRiP-
[(-Seharian Di Starhill Galery-)]

[(- Menjelajah Di Sekitar Aquaria, KLCC -)]

[(- Photo Shoot Di Eyes On Malaysia -)]




-pRoMoTe-
[(-Lelong-lelong!!!Xpac Celcom Starter pack Murah-Murah Jual!!!-)]





-iNfO-
[(-Nak Tahu Hadiah Dari Seorang Kekasih Tak???-)]

[( - Resepi Biskut Raya & Tips Berguna - )]

[(- 7 Keajaiban Dunia Baru -)]

[(- Mari Mengenali Geoduck ! -)]

[( - Each Roses Does Have Meaning !-)]











++U 'R' Lucky Number++ Free Web Counter

View Dis Blog Rite Now!!!






Tagboard

   

Favorites

cUrReNt tImE



VoTe DiS bLoG


Best Malaysian Sites



:: MalaysiaTopBlogs ::


Malaysia Blog Sites Listing









qUoTeS

Love is as much of an object as an obsession, everybody wants it, everybody seeks it, but few ever achieve it, those who do will cherish it, be lost in it, and among all, never... never forget it ...
=Curtis Judalet=

Friendship often ends in love; but love in friendship - never
=Charles Caleb Cotton=

When it hurts to look back and your scared to look ahead you can look beside you and your best friend will be there
=Maggie Lee =

Friendship is like a violin; the music may stop now and then, but the strings will last forever...
=Lucian De Crescenzo =


pOeMz

=I'M SO CONFUSED??=

MY KNEES TO START TO SHAKE WHEN YOU'RE IN MY SIGHT
MY MIND IS FILLED WITH WONDER, MY HEART WITH FRIGHT
WHEN WILL THIS FEELING STOP?
WHEN DID IT START? HOW CAN I LISTEN TO MY MIND
WITHOUT BREAKING MY HEART, I'M SO CONFUSED WHAT SHOULD I DO?
I CAN'T THINK OF ANYTHING EXCEPT YOU - SHOULD I IGNORE YOU?
OR JUST JUST GIVE IT TIME I CAN'T THINK STRAIGHT MY HEART CONTROLS MY MIND...





Calendar

<< October 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Contact Me

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed

BLOGDRIVE
TEMPLATES

Blog Skin's :::FunkyFyza:::

- Resepi Biskut Raya & Tips Berguna -
=(™ Saturday, October 07, 2006 ™)=


Assalamualaikum...Sorry lama tak update blog nie sebab aku tgh busy final exam...So, hari ni ada 1 minggu gap utk paper seterusnya...So, boleh laa aku nk menjengah sekejap blog aku yg tak ter'update'-update lamanya...Aku terbaca tadi artikel mengenai jenis-jenis kuih raya yg best-best...So, aku teramat lah terliur nyaa pabila melihat gambar-gambar tu...Jadi, kat sini aku nak share sikit laa jenis-jenis kuih raya yg aku cakap mcm best itu tadi...Kalau berminat, sila laa amik pen dan kertas atau pon lebih senang lagi print je trus resepi-resepi yg korang rasa tertarik nk cuba pada raya tahun ni...Selamat mencubaaaa~ [ Aku pon rasaa nak try laa jugak beberapa resepi yg nmpak cam menarik bila aku balik cuti nanti...Hehehe....]

-= Nanti bila asyik buat-buat kuih tu jgn lupa laa plk nak siapkan juadah berbuka yer...Sian kang dekat suami dgn anak-anak tu kang...Huhuhu~ =-

 

 

RESEPI BISKUT-BISKUT HARI RAYA AIDILFITRI

 

 

Almond London

Bahan-bahan (anggaran 130 pcs satu adunan)


250gm mentega
1/2 cawan gula caster
1 tsp esen vanilla
2 biji telur `A`(buang 1 putih telur)
1/2 cawan badan serbuk
1/2 cawan cornflake --di mesin halus dahulu
350 gm tepung gandum



Bahan-Bahan Extra


Secukup badam biji (1 Kg) ~ boleh didapati dalam anggaran 700 biji kacang.Hendaklah dibakar dahulu(berasingan)sebelum disalut dengan doh.

Cooking coklat ~ jika hendak coklat yang di salut cantik berkilat ,apabila mencairkan cooking coklat(double boil)masukkan kedalam coklat itu anggaran sebesar 1 kiub gula subtitude cocoa butter (jika guna cocoa butter tidak perlu guna butter atau lain-lain bahan untuk mengilatkan coklat itu)

Paper cup

Badam cincang ~ untuk hiasan


Cara-cara


Mentega dan gula di pukul hingga sebati(jangan terlampau kembang seperti buat kek)

Masukkan esen vanilla dan telur.

Masukkan badam serbuk,cornflake mesin dan tepung gandum.

Ambil sedikit tepung,letakkan badam biji dan bulat-bulatkan.

Bakar selama 40 minit dengan suhu 180C

Apabila telah sejuk,masukkan dalam cooking coklat yang telah dicairkan,masuk dalam paper cup dan hias dengan badam cincang.

 


 

 

TAT GULUNG

Bahan-bahan


60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas..boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau...
1 biji nenas     ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air  ]
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning


Cara-cara


1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

 

 

 


BISKUT BADAM

Bahan-bahan


120gm butter
80 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
60 gm badam kisar
180gm tepung gandum

badam flake
kuning telur untuk sapuan


Cara-cara


1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung gandum dan gaulkan lagi.
4. Canai dan ratakan adunan.
5. Tekan dengan sebarang acuan dan letakkan badam flake dan sapukan kuning telur atasnya.
6. bakar dalam suhu 180'C selama 15 minit atau masak.
7. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara

 

 

 

CHOCOLATE CRUNCH

Bahan-bahan


250 g cooking coklat
50 g butter
150 g badam hancur [panggang]
200 g coco crunch
150 g bubble rice
acuan kertas
hiasan - manik warna-warni


Cara-cara


1. Cairkan cooking coklat secara double boil sehingga coklat cair.
2. Angkat dan masukkan butter. Kacau sehingga coklat dan butter sebati.
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan gaul rata dan sebati.
4. Masukkan sesudu kedalam acuan kertas dan taburkan manim warna-warni.
5. Biarkan sejuk dan beku sendiri. Simpan dalam bekas kedap udara

 

 

 

BISKUT FANCY ICE CREAM



Bahan-bahan


130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
20gm tepung jagung (1 sudu besar penuh)
20gm tpg kentang
10 gm tepung kastad
1/4 sudu serbuk penaik
20gm serbuk badam


Cara-cara


Buat macam cookies biasa. Lepas tu gelek dgn pengelek gerigi dan
terap dgn acuan ais krim. dah masak celup dgn coklat hujung nya dan tabus
manik berwarna.


topping
cairkan coklat dlm oven
dan letak minyak masak gaul rata

 

 



 

Chocolate Chip Cookies

 

bahan-bahan


2 cawan tepung gandum serbaguna
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan  butter, dicairkan
1 cawan gula perang (packed brown sugar)
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan semisweet chocolate chips
1 cawan walnut (dicincang)


Cara-cara

1. Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah C. Sapukan butter pada dulang
pembakar.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan.
3. Dalam bekas sedang, pukul butter yang telah dicairkan, gula perang  sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur,
pukul lagi sehingga kembang dan berkrim. Campurkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata. Masukkan chocolate chip dan walnut, gaul menggunakan senduk kayu.
4. Gunakan sudu dan method "dropping" untuk letakkan adunan ke atas dulang pembakar dengan jarak 3 inci. Bakar biskut selama 15 - 17 minit atau sehingga tepi biskut kuning keemasan. Biarkan sejuk sebelum pindahkan biskut ke dalam bekas.

 

 

 

 

 


Cereal & Mix fruits cookies

 

Bahan-bahan


125 gm Mentega
100 gm Tepung Gandum - Ayak
100 gm Tepung Jagung - Ayak
200 gm Gula Castor
1 sudu teh serbuk penaik - Ayak
1 sudu teh chocolate paste (emulco)
1/2 cawan nestum
1 biji telur
1/3 kotak mix fruits
Peanut (chopped)

Hiasan

Chocolate cair & nestum

Cara-cara


Gaul semua bahan ayak dgn nestum.. ketepikan... kacau mentega dgn gula castor hingga sebati, masukkan telur.. pukul hingga ringan.. masukkan chocolate paste.. pastu masukkan pula mix fruits dan peanut cincang... kacau rata.. pastu masukkan pula bahan ayak yg telah di gaul dgn nestum... uli sebati... bentukkan bebola.. dan salut dgn nestum.. tekan dgn garpu pastu susun dan bakar... bila dibahagian bawah dan bertukar coklat..hahaa dah masak ler tuh... bila dah sejuk hias dgn coklat cair...

 

 

 

Snow Heart cookies



Bahan-bahan


500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)
800gm tepung gandum
16 ozs ghee (1 tin ghee yg kecik)
12 ozs gula aising (1 oz = 28 g)
1 sudu teh soda bikarbonat
Susu Nespray (atau mana2 susu yg sedaplah, kalau susu yg ada honey pun sedap kot)  


Cara-cara


Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat
Pukul ghee dan gula halus hingga sebati
Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati.
Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit2 dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana (oven kita yg pakai nombor 1 hingga 5, kita pakai nombor 3 dan bakar dalam 10 min, kalau oven yg lain tu, agak2lah ek...tak leh nak nolong)
Bila dah masak sira dengan susu Nespray.
Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan

 

 



 

BISKUT COKLAT RICE



Bahan-bahan


250 gm butter
150 gm gula halus
1 biji kuning telur
50 gm tepung jagung      
230 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko

bahan hiasan


paper cup
coklat rice
badam cincang


Cara-cara


1. Pukul buter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan kacau rata lagi.
3. Ayakkan tepung jagung, tepung gandum dan serbuk koko.
4. Masukkan sedikit demi sedikt dan kacau rata,
5. Gunakan acuan bunga cina/dahlia untuk mencorakkan patern.
6. Pamkan adunan kedalam paper-cup dan hiaskan dengan  coklat rice dan badam cincang.
7. Masakkan dalam oven 170'C selama 25 minit.
8. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

 

 

 

BISKUT ALMONDS SWEETIES

Bahan-bahan


250gm butter
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm badam kisar ]
300gm tepung gandum ] gaulkan rata
60 gm yepung jagung ]

Bahan hiasan


paper cup
coklat putih
coklat cooking
manik hiasan


Cara-cara


1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup. Biarkan beku.
9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag.
10. Pamkan/lorekkan coklat putih atas biskut yg telah di celupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut suka hati.
11. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara.

 

 

 

Biskut Chocolate Treasure Hunt

 

Bahan-bahan

Untuk base:

250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko



Untuk topping:

2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs.....
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis

cooking chocolate untuk drizzle

 

Cara-cara

Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi
dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup.



Bakar:

Untuk topping, cairkan white chocolate (buat skit2 lerrrr) dgn menggunakan kaedah
double boiler... dah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi... make sure jgn terlalu
banyak cornflakes nanti tak lekat plak.

Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu.
pastu cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle
ke atas topping tadi... Biarkan topping nya kering dan simpan.

 

 

 

BISKUT MAMA CARRIES

Bahan-bahan


300 gm mentega
400 gm tepung gandum
120 gm tepung jagung
100 gm gula aisng
1/2 sudu teh esen vanila


Cara-cara


1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang .
2. Masukkan vanila dan kedua - dua jenis tepung . Gaul sebati.
3. Canai dan terap dengan acuan yang anda suka .


Aising :
2 biji putih telur
150 gm gula aising
15 gm tepung jagung
Coklat paste
beberapa batang tooth-stick

Untuk membuat aising:
1. Pukul putih telur bersama gula asing dan tepung jagung hingga ringan .
2. Asingkan sedikit aising dan warnakan dengan colat paste.
3. Sapukan iasing warna asal (putih) atas adunan.
4. Celupkan tooth-stick kedalam aising coklat dan
lorekkan atas permukaan ising putih tadi.
5. Bakar dalam suhu 180 C selama 15 minit.
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

 

 

Senarai Resepi Biskut-biskut Raya [ tiada imej ] - sorry, tak dpt di cari!!!

 

BISKUT SAMPERIT


Bahan-bahan


200 g butter
150 g gula kastor
2 butir kuning telur
1 s/k esen vanilla
340 g tepung gandum ]
120 g tepung jagung   ] diayakkan
30 g tepung kastad     ]


Cara-cara


1. Pukul butter dan gula sehingga gula hancur dan bergaul rata.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkkan dan gaulkan sehingga rata.
4. Masukkan adunan dalam acuan samperit dan tekan atas loyang pembakar yg telah disapukan majerin.
5. Potong anggaran 2 inci dan bakar anggaran 10 minit dalam suhu 180'C.
6. Sejukkan dahulu sebelum di masukkan dalam bekas kedap udara.

 

 

 

BISKUT OREN

Bahan-Bahan


250 gm mentega
240 gm gula halus
240 gm tepung gandum
240 gm tepung jagung
1 sudu teh pati oren/oren emulco
1 sudu teh 'zest' oren


Cara-cara


1. Pukul mentega dan gula.
2. Masukkan zest oren dan esen oren.
3. Masukkan tepung yang telah diayak dan adun hingga sebati.
4. Rehatkan sebentar dalam petisejuk.  
5. Canaikan doh pada permukaan bertepung dan terapkan dengan acuan bentuk ulas limau.
6. Bakar selama 15 minit dalam suhu 170'C atau sehingga keemasan.
7. Sejukkan dan disimpan

 

 

 

Biskut Cornflakes Madu  

Bahan-bahan


8 oz    cornflakes     
4 oz    butter
2 oz    gula castor
3 - 4 sudu besar Golden Syrup
Chocolate chips secukupnya


Cara-cara


1. Ramaskan cornflakes kasar-kasar
2. Pukulkan butter + gula hingga kembang dan baru masukkan cornflakes.
3. Kemudian masukkan golden syrup gaul rata dan akhir sekali masukkan chocolate chips.
4. Letakkan dalan small cups dan bakar.

 

 

 

BISKUT KELAPA

Bahan-bahan


250 gm butter
2oo gm gula kastor
1 kuning telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan kelapa kering [ cap King]
1/2 cawan nestum halus
1 1/4 cawan tepung ubi            ]
1 1/4 cawan tepung gandum   ] ayakkan bersama

cokalt cair untuk hiasan


Cara-cara


1. Gaulkan butter dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur san esen vanilla dan kacau rata.
3. Masukkan bahan kering berselang seli dan gaulkan rata.
4. Bentukkan mengikut kesukaan sendiri.
5. Bakar dalam suhu 170'C selama 15 minit atau sampai nampak masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dgn lorekkan coklat cair.

 

 

 

~My Recomended~

 

Ingredients:


200 g all-purpose flour
40 g unsweetened cocoa powder
2 g baking soda
4g baking powder
100 g white sugar
110 g packed brown sugar
115 g butter, softened
65 g peanut butter
5 ml vanilla extract
1 egg

filling
90 g confectioners' sugar
195 g peanut butter



How to make:


1. Sift together flour, cocoa powder, baking soda and baking powder until well mix.
2. In bowl mixer, cream butter, white sugar and brown sugar until fluffy. Add vanilla essence and egg. Mix in the dry ingredients to the butter mixture.
3. For Filling: Mix peanut butter with confectioner's sugar until well blended.
4. The cookie dough should be easy to mould with your fingers. Take 1 tbsp of the cookie dough and flatten it with your fingers. Fill in with 1 tsp of the filling and cover completely. Flatten the dough and place on baking sheets ( remember to place them about 1-2cm apart )
5. Bake at 180Degress C for 15-20 minutes.

 

 

 

 

TAT ROS

Bahan-bahan


3/4 cawan gula aising
1 cawan mentega
1 cawan tepung jagung
1 biji kuning telur
Sedikit tepung gandum ikut lembut
Jem sbg inti
Cawan kertas

 

Cara-cara

1. Putar gula aising bersama mentega seketika.
2. Masukkan kuning telur, putar lagi.
3. Masukkan tepung jagung, gaul sebati.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai.
5. Canai setebal 3/4cm, terap dgn acuan kuih bentuk bulat.
6. Sapukan jem di permukaan ciskut dan lipat dua.
7. Buat dua keeping dan cantumkan.
8. Masukkan ked lm cawan kertas sebelum dibakar hingga masak.

~Doh yg telah di uli~


~Leperkan doh tadi~

~Potong adunan menggunakan acuan berbunga~

~Bentukkan melengkung~

~Rapatkan 2 keping kuih~

~Masukkan kuih ke dalam acuan kertas~

~Kuih siap utk di bakar~


 

 

 

 

TIPS MEMBAKAR BISKUT

1)  Sebelum mula membakar, baca dan fahamkan resipi dan sediakan semua perkakas dan bahan yang diperlukan.

2)  Bahan-bahan kering seperti, tepung, oats, garam, soda bikarbonate hendaklah digaul supaya dimasuki udara (aeration).  Bahan-bahan kering harus disukat mengunakan cara "dip and level".  Masukkan sukatan cawan atau sudu dan ratakan dengan belakang pisau.

3)  Gunakan sukatan kaca untuk bahan cecair seperti susu, air, minyak dll.  Dan sukat pada aras mata (eye level).

4)  Acuan pembancuh haruslah dibersihkan tepinya ketika mengadun, supaya mendapat adunan yang rata.

5)  Jarakkan adunan biskut di loyang pembakar supaya biskut dapat dibakar dengan seimbang.

6)  Sapukan shortening (mentega putih) ke loyang pembakar dan bukan butter atau majerin. Butter dan majerin mudah hangus dan berbekas di loyang pembakar. Kemudian taburkan sedikit tepung dan ratakan ke atas loyang pembakar dan buang lebihan tepung.

7)  Bakar satu dulang adunan biskut pada satu masa supaya udara panas dapat membakar biskut dengan seimbang.  Letakkan dulang pembakar di tengah-tengah ketuhar supaya udara panas mudah mengalir. Ada ketuhar yang mempunyai "hot spots". Jika biskut cepat masak pada satu "hot spot", putarkan loyang pembakar apabila telah hampir setengah masa waktu membakar.

8)  Panaskan ketuhar sebelum membakar biskut.  Selalunya mengambil masa 15 minit, masa berbanding kepada ketuhar yang anda gunakan.

9)  Dalam setiap resipi, ia akan menyatakan masa yang perlu untuk membakar biskut.  Faktor lain seperti suhu kepanasan, paras laut dan lain-lain juga menentukan kepanasan sesebuah ketuhar.  Gunakan "timer" dan set kepada waktu minima mengikut resipi dan kemudian cuba test sama ada biskut sudah pun masak.

10) Sebelum menyimpan biskut yang baru dibakar, pastikan yang ia betul-betul sejuk untuk mengelakkan mendapat biskut yang tidak ranggup.

11) Simpan biskut di berlainan bekas supaya baunya tidak bercampur bersama biskut-biskut yang lain. Untuk biskut yang ranggup, simpan didalam bekas ketap udara.

12) Kebanyakkan biskut boleh dibekukan paling lama untuk sebulan.  Bungkus dengan aluminium foil atau plastik cling wrap, labelkan dengan haribulan sebelum dibekukan.

Panduan: Biskut yang munggunakan butter adalah lebih lemak dan sedap berbanding mengunakkan majerin.



 

>> P/s: Kalau korang dah try nanti resepi ni, kongsi-kongsi lah pengalaman anda atau pun komen laa skit mengenai biskut-biskut tue yerkk... <<

 


 



funky-xtreme at 10/7/2006 5:13:17 am

azmawati
July 3, 2012   05:36 PM PDT
 
bestnye...............marbealous...............
tUaN nUr EmYliA ShAhIeRa
June 24, 2012   08:18 PM PDT
 
sedapnyeer,tpi susah nk bljar wt la:(
saya suka
December 14, 2011   07:51 PM PST
 
fuyoo menarikk oo niii blog ko..ak yg cdg nk jln2 lg p cari resepi kuih dkt blog lain trs mlekat nii...cantikkk tu gmbr dia..semua kuih buat sendiri ka? hurmm,nasib baik ad printer blh print trs..kaloo x, myalinn nottta la nmpknya ..hehe...
renato
October 19, 2011   04:50 PM PDT
 
sedapnya
Name
September 21, 2011   03:56 PM PDT
 
ade baru tak, biskut :)
eira
August 22, 2011   01:26 PM PDT
 
aku tak penah wat kuih so apa beza antara butter dan mentega?
eira
August 21, 2011   12:11 PM PDT
 
tq sis...=))..nice recpe..
hamdans1974@yahoo.com
August 19, 2011   05:58 PM PDT
 
i nk suruh wife i try resepi you, klau jd i belanja u set ketupat raya.. mane2 diaorg tu yg ada masalah nk copy.. curah je mesin copy tu dgn air kopi.... slmt raya!!!
dya
August 18, 2011   03:25 PM PDT
 
tq ya... tat ros 2 sdp... sy dh cuba...
Name
August 17, 2011   11:41 AM PDT
 
adus...knp x le copy ne??? huhuhu
Hadvianty
August 14, 2011   01:38 PM PDT
 
terliuh tgk gmbr cookie yg sdp2.nak cuba la nanti..thanks
Hadvianty
August 14, 2011   10:51 AM PDT
 
@Nuha.. nak tolong betulkan.. kalau korang nak copy artikel ni, highlightkan perkataan dan tekan ctrl dan C. Untuk lebih memudahkan, pi kat setting browser korang dan save pages as blog ni atau.. tekan ctrl dan S jak..maka automatik entry ni akan tersimpan di dalam folder downdlod anda. Thanks to the owner of this blog for sharing the recipies.!
Erni Syafirah Bte HairulNazly
August 14, 2011   10:32 AM PDT
 
Semua Nya Sedap2 Belaka !!!
Thenkz sbb ajrkn cara2 untk mmbuat biskut... sya ska resepi CHOCOLATE CHIP COOKIES !!
NuHa
August 13, 2011   04:01 PM PDT
 
Kalau korg nak copy , korg click CTRL serentak dgn button F . Aku rase tkpayah lah kot korg nak ckp 'kalau nak buat resepi tkleh copy, baik tkyah buat'. Aku just share ape yg aku tahu kat sini . Im soorrryyy.
NuHa
August 13, 2011   03:55 PM PDT
 
Kalau korg nak copy , korg click CTRL serentak dgn button F . Aku rase tkpayah lah kot korg nak ckp 'kalau nak buat resepi tkleh copy, baik tkyah buat'. Aku just share ape yg aku tahu kat sini . Im soorrryyy.
aniesa azlie
August 13, 2011   01:48 PM PDT
 
boleh x lau sye nk copy sbb nk buat keje khusus nie........pleaze.
honey
August 10, 2011   02:06 PM PDT
 
klw xbg copy,baik xyh bg rsepi ..
lalala
August 8, 2011   11:46 PM PDT
 
xleh nak copy kat MC.Word untuk print...kedekut betul
farra
August 5, 2011   11:11 PM PDT
 
ni smua u copy paste dr blog lainkn..??
sbb i da baca sblum bkk page u ni..
hehehe..totally CNP..xder ubah apa˛ pn erk..??
miera
August 5, 2011   01:45 PM PDT
 
resepi ini semua untuk berape keping?
YANI
August 5, 2011   12:11 PM PDT
 
BOLEH TAHU..GULA HALUS TU..MAKSUDNYER GULA PASIR OR GULA ICING?
alani
July 31, 2011   02:16 AM PDT
 
akak,akak ni mmg buat kuih raye or saje2?sebab saya nak resepilain gak.... ("_)
alani
July 31, 2011   02:14 AM PDT
 
akak,akak ni mmg buat kuih raye or saje2?sebab saya nak resepilain gak.... ("_)
asmaairine
July 12, 2011   01:10 PM PDT
 
as'salam sis...tengok resepi sis...wah macam best je...nak try la...boleh copy paste x?...nak buat simpanan resepi..;)
aina
June 16, 2011   11:48 AM PDT
 
salam.. i have already try buat tat ros..for me it's very delicious but my nenek + makcik cakap it's very hard to do coz take a long time..tp i'm very happy wat kuih nie...hehehe first time la kate kn..juz wan 2 ask u mcm mane kite nak tau kueh ti dah masak??sbb sye x reti bezakn yg dah masa + belum..colour same je..plz...
vins
May 24, 2011   10:18 PM PDT
 
pling sdap lha biskut awak...mngkin lha sbab sy blum cuba...hahhaha
eeeee
March 20, 2011   10:25 PM PDT
 
x sedap laaaa
azzy
February 16, 2011   07:49 PM PST
 
Alhamdullillah saya dah cuba beberapa jenis kueh di atas.semuanya sedap tks fiza..i like it
ema
September 6, 2010   05:38 PM PDT
 
nak tanya kalau nak guna tepung blue key nak buat kuih raya kena masukkan serbuk penaik dan soda bikarbonat ke
wani
September 2, 2010   04:22 PM PDT
 
time kasih share resepi :)
menarik..
eyna'z
August 30, 2010   04:03 PM PDT
 
salam ramadhan, dik, akak copy erk respi ni, nak try buat esok khari utk raya... nak bagi suami rase....

slmt hari raya...&#9829;
lalola
August 30, 2010   01:36 PM PDT
 
ermmm...senang je nk copy n paste...hehe....korang shift print then paste kt word document...then crop pic tu....x pyh penat2 salin...hehe
IZLIA
August 23, 2010   03:48 PM PDT
 
MCM BEST JEW .. BLEH CUBA
Name
August 23, 2010   03:34 PM PDT
 
MCM BEST JEW
yati
August 22, 2010   02:54 PM PDT
 
page yg bagus ingat nk copy paste xle lak....
yati
August 22, 2010   02:53 PM PDT
 
page yg bagus ingat nk copy paste xle lak....
Afiah n hazirah
August 20, 2010   12:44 PM PDT
 
rase mcm nak mkn sume kuih tu.... tapi takde oven kat umah..uhuuuuuuu....kite darjah 4.....
farah
August 17, 2010   01:26 PM PDT
 
biskut sdap blaka malah saya rasa nk buat je ??
kak ezni
August 16, 2010   10:59 PM PDT
 
salam dik, i was "googling" for almond biscuit recipe when ur blog popped up @ search engine and alhamdulillah, it's a very nice blog. i wud love to get e few recipe here but copying is prohibited :D, so i need ur favor to email me if possible. i will sent u an email requesting for it later. TQ and keep up the hobby of baking!
Illiyyina Razali
August 10, 2010   09:52 AM PDT
 
Dah try biskut tart rose tu dan ikut seperti yg fyza tayang satu2 tu. punyalah lama baru siap. rasa nak menangis tergolek terlentang kat lantai dapur..... bila dah siap, tengok cantik dan sedap. emmmm rasa puas hati sangat.
dai melia..
August 4, 2010   01:00 AM PDT
 
salam fyza,ni aku bru je abes copy respi biskot fyza.bg aku biskot ko ni simple n easy je..aku x kisah pn yn pnting leh msuk kt tekak..thankz b'bnyk kt fyza.'nti aku promot kt kengkwn aku ye..slmt berpuasa wat smua umat islam..
Name
July 28, 2010   10:35 AM PDT
 
blok ni sungguh bagus akak juga
turut gembira.tumpang sekaki jua
nak salin resepi.kalau ada resepi baru tu tolong e-mailkan kat akak ye,e-mail akak.
may-may2724@hotmail.com.
bukan resepi biskut je,kalau ada kuih muih and lauk pauk.ok tq
Name
July 28, 2010   10:34 AM PDT
 
blok ni sungguh bagus akak juga
turut gembira.tumpang sekaki jua
nak salin resepi.kalau ada resepi baru tu tolong e-mailkan kat akak ye,e-mail akak.
may-may2724@hotmail.com.
bukan resepi biskut je,kalau ada kuih muih and lauk pauk.ok tq
open house 2010..
July 27, 2010   09:12 AM PDT
 
kak kate resepi 2 beguna!!!!!!!!!!!!!!!!! tp bila sya makan je terus cirik birik..... kak ni nak bunuh sya ke?
fyza in da houze
July 27, 2010   09:06 AM PDT
 
kak sya try buat tat ros... tp jd roti canai....... kak bg resepi 2 btol ke x...???
akimi_boyzz
July 27, 2010   09:01 AM PDT
 
kak kuih kak x sedap laaaaaaaaaaaa.......
Meera Syeeken
July 22, 2010   11:42 PM PDT
 
As Salam kak, boleh tak fwd kat saya resipi biskut raya sejuk beku selain yg terdapat di page ini...sb saya tak de oven..hu..hu...terima kasih ya..
AIN SELAYANG(18 thn)
July 21, 2010   09:47 PM PDT
 
salam..kak fyza,sy taun ni bru berjinak2 nk wt kuih rye sendiri cz ibu sy xmau wt or beli kuih raya taun ni..ibu sy ckp nk suruh sy buat semuanyer sendiri..sbb tu la sy search kt intrnet ni cz nk cari resipi..tp....sy tkut tak jadi jer kuih sy tu nnty...alamatnyer x mkn kuih raya la taun ni jwbnyer...sy tgk byk resipi yg best2 kat blog kak fyza ni..sy nk try la..bler sy da buat kuih 2 nty,sy bg tw akak pe yg dh jd k..salam
iezie
February 25, 2010   02:59 PM PST
 
bestnyerr...............
mcm2ad...............
nora83
February 15, 2010   02:20 PM PST
 
macam bestla resepi kuih raya u ni.....igt tahun ni nak cube la...
kalau ade resepi baru email kat i bolehhhhhhhhhhh
nora83
February 15, 2010   02:07 PM PST
 
macam bestla resepi kuih raya u ni.....igt tahun ni nak cube la...
kalau ade resepi baru email kat i bolehhhhhhhhhhh
anis
January 3, 2010   07:34 PM PST
 
biskut tu nampak sedap jer mungkin boleh try tapi x tahu lah sedap ke x
-Aliya-
December 6, 2009   05:11 PM PST
 
baru pertama kali buat biskut raya katanya nak belajar tapi...........
nampak senang tapi masa buat susah giler. nak tlng mama tpi mama mrah knape agaknya?????
org srwk
November 18, 2009   03:07 PM PST
 
lokek na jauk kau tok....org copy pun sik blh......kedekut...tahi idung masin, plz iboh lokek....iboh mara
irritated
October 3, 2009   02:54 PM PDT
 
mana ada orang nak copy right u punye gamber...org nak tekan right hand click untk show picture....tak blh tengok gamber biskut u....
Gee
September 19, 2009   05:54 PM PDT
 
saya try buat tat ros...ok...best juga biskut tu..thanks fiza for your resepi....
tunteja ktn
September 17, 2009   11:19 PM PDT
 
salam cik fyza,awak wat sendirike rasepi nie ke copy dari internik jugak? kenapa biskut cornflakes madu awak lain .sy dah tyr wat mcm tu tapi liuk ar.
fyxza mcm mane u wat slide n ruangresepi nie
,unik je
tunteja ktn
September 17, 2009   11:08 PM PDT
 
salam cik fyza,awak wat sendirike rasepi nie ke copy dari internik jugak? kenapa biskut cornflakes madu awak lain .sy dah tyr wat mcm tu tapi liuk ar.
fyxza mcm mane u wat slide n ruangresepi nie
,unik je
xthu!!!
September 17, 2009   06:17 PM PDT
 
(^(00)^) o0o
asal ta leh copy??
sial no!!!
huhuhuhuh!!!!
yanti
September 13, 2009   04:50 AM PDT
 
kan nak komen tp nak taya wak tau tak resepi wat kerepek2,tempeyek dll.klu ada blh kongsi taki?
yanti
September 12, 2009   01:04 PM PDT
 
salam, minggu lepas saya da cuba wat almond london awak tu memang best sgt first time buat da jadi, my son suka sgt... tq for the recipe...
Kak Mel
September 11, 2009   04:21 PM PDT
 
Dik..nanti bagisoftcopy kat akak ye..nak semuia resepi..memang mudah untuk dibuat untuk org yang bekerja..nanti email kat akak ye..cik_melor_sayang@yahoo.com
-E-za-
September 11, 2009   02:55 PM PDT
 
nice blog....
thnks all recepi......
-E-za-
September 11, 2009   02:49 PM PDT
 
nice blog....
thnks all recepi......
-LyNn-
September 10, 2009   10:55 AM PDT
 
hai.....lalu2 td terjmpa page nie....
nmpk sdap la fyza biskut2 di atas tu......
nak boleh...???
ada tk biskut2 tradisional?

-selamat berpuasa_:::>>>
tqah
September 8, 2009   09:22 PM PDT
 
sedap2 betol kuih raya
tqah
September 8, 2009   08:22 PM PDT
 
raye2 ni msti la nk wt kuih raye kn.....
so resepi2 ni ley la ciduk cikit2 kn.....

mmg slalu wt biskut raye ke?
nott nyer
September 8, 2009   04:27 PM PDT
 
berminat nak buat tat ros tu tapi tak tau nak agak tepung gandum tu banyak mana?
-FyZa-
September 7, 2009   10:57 PM PDT
 
yana: soda bikabornat takleh letak berlebihan...nanti mmg kembang semacam jerk biskut tu nanti...hehe...

kak ida: leh tak fyza nk tau... resepi mana yg akak mahu tu? nanti leh sy bg copynye...akak add la sy kat ym keyh! ;)
ida
September 7, 2009   05:14 PM PDT
 
hai fyza,blh emai soft copy kat akak .
yana
September 7, 2009   01:38 PM PDT
 
fyza,apesal biskut choclate chip yf saya wat jadi lembut cam muffin???kat ne clapnye?soda bikarbonat ke??sebab time dlm oven tu die jadi kembang-sekembang-kembangnye..tapi ok la..xjejaskan rase..cme jadi muffin jerk....ok la gak...jadi chclate chips muffins!!!!!!!!!!!!!!!!!
-FyZa-
September 7, 2009   04:03 AM PDT
 
P/S: Sesiapa yg nk softcopy resepi2 nie leh jerk msg sy kat ym keh... add sy kat funkyx_treme@yahoo.com...


--thx korang 4 ur support n selamat mencuba...(Salam Ramadhan & Salam Aidilfitri!)...
mamadidie
September 6, 2009   12:56 PM PDT
 
hi fyza, hru.t.ksh bg cr wat tat bunga tu.thn lps mama beli pk2 caner dwang wat ek,uper cam2 jer.mama nak wat tuk raya nie walau uncle sk tat tekap :-) slmt hr raya
Name
September 6, 2009   11:59 AM PDT
 
kedekut mo mampus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
idot
September 6, 2009   12:44 AM PDT
 
resepi kuih tu sumo nampak mudah,akan den cubo untuk ari rayo ti. . .t.q
Lee
September 5, 2009   09:25 PM PDT
 
Buat kuih raya, den mmg x penoh jadi. Payah bebenor. Tp thx utk resepi nie, biar kali ke 100 punyer try
SELAMAT HARI RAYA
yana
September 5, 2009   08:58 AM PDT
 
sasaran biskut yang nak buat mix fruit cookies...minggu ni nak try wat yang tu dulu...hari ni nak kluar pegi bli barang....harap2 menjadi laa..coz hari rabu ni xder paper...so......SELAMAT MEMBUAT BISKUT RAYA N SELAMAT HALI LAYA!!!!!!!!!
farah
September 3, 2009   12:36 PM PDT
 
huihh...sedap nye biskut nie..
hujung minggu nie nak try la..
kebetulan kite tgh cari resepi utk biskut yg sedap2..wahh..
Hannan
September 3, 2009   07:29 AM PDT
 
Salam,

terima kasih kerana memberi resepi yang mudah diikuti dan ada semuanya amat diminati. ;)

tetapi yang kurangnya bila saya mesti menaip semula semua catatan-catatan yang tersedia kerana telah di disable kan, ;))

macamtulah baru mereka tahu menghormati 'hakmilik' ciptaan sendiri.

terima kasih sekali lagi.

Salam berPuasa & Raya dari Doha,Qatar
Manja
September 2, 2009   10:09 PM PDT
 
Salam,dik..tq 4 resipi yang mudah & menjadi..akak bangga ngan adik.Tahun ni akak buat semua biskut yang adik tunjukkan.Semoga adik berjaya dlm ape jua bidang yang diceburi.
murai
September 1, 2009   10:56 PM PDT
 
bagi lagi byk piskut menarik dan sedsp
murai
September 1, 2009   03:27 PM PDT
 
sedap-sedapnye resepi...t.q nanti akan ku cuba buatnye sempena hari lebaran yang akan tiba tak lama lagi..klau boleh nak lagi resepi terbaru tapi nak resepi yang pakai sukatan cawan...
Name
August 30, 2009   08:31 PM PDT
 
SY SUKA LA...........
cma eza
August 29, 2009   10:22 AM PDT
 
x der ker resepi biskut mazola...nk buat biskut tu tp x reti..
cma
August 29, 2009   02:29 AM PDT
 
ehm,,,xde ke resepi yg bru lg?n simple unt buatnye?
Name
August 24, 2009   01:03 AM PDT
 
baguslah website ko. byk kuih yg common
n sesuai utk raya
kak shida
August 23, 2009   03:33 PM PDT
 
terima kasih,akak nak cuba tp kalau x sedap n x jd akak nk saman...hehe.....
emma j
August 22, 2009   11:43 PM PDT
 
wah....cantik cantik belaka dan resepinya pun simple...mesti coba...thnk for the resepi
ilaaulala
August 22, 2009   11:55 AM PDT
 
sorry tumpang tanya...x leh print ke resepi ni....sedap2 loo semua
fatinsyahirahmohdza39ba@yahoo.
August 22, 2009   11:24 AM PDT
 
sye x wt ag tpi sye nk komen sal kuih ni ialah very-very besttttt.......
Name
August 22, 2009   11:21 AM PDT
 
kak fyza kuih-kuih rye ni mmang sye ske.syeakan swuh my mum wt k...
Name
August 21, 2009   06:05 PM PDT
 
mcm mana nk print ek...bagi kat emeil kite leh x...ilaa_ulala@yahoo.com.my
Name
August 20, 2009   06:29 PM PDT
 
alaaa ngape xleh nk print
afiq
August 13, 2009   08:18 PM PDT
 
bagus la you punye blog lain kali \update ek resipi maklumla da nak raa nie
Name
August 12, 2009   12:19 PM PDT
 
heya dear...

im ira from citcat sdn bhd...(www.citcat.com) interested nak upload all ur recepi nie kat my website..since we r doing it in conjuction of ramadhan n raya...but need ur permission dulu. is it ok? anything email me at masnira@citcat.com
thanks
mastura
August 11, 2009   04:49 PM PDT
 
hye fyza...this is my 1st time viewing ur page..happy to read all d recipes...it looks nice..i took 1 already, mama carries...i try buat dulu ok..thanks ya...
Farah
August 10, 2009   01:04 PM PDT
 
thanks Fyza sbb byk resepi yg bole d kongsi bersama..tk sbr nk cuba tuk raya thn ne...hrp2 menjdi la bskut raya saya nti..tunggu......klu ada resepi baru jgn lupa kongsi sama2 k ...bye Fyza jumpa lagi......
shera
July 30, 2009   08:42 PM PDT
 
VGSAFGASDVXC XC X
shera
July 30, 2009   08:41 PM PDT
 
lembut tak tat yang kau bagi resepi ni
shera
July 30, 2009   08:38 PM PDT
 
lembut tak tat yang kau bagi resepi ni
eyjaduq
July 29, 2009   09:41 AM PDT
 
tat gulung tu nmpk cntik sgt bla put into e' cups..nmpk bseri..kne cuba,taun ni nk try niaga lah,tp xpndai nk juai online (",).tq fiza
kak bib
July 22, 2009   10:00 AM PDT
 
semua nampaknya rasa sedap terutama magic peanut butter tapi macammana nak bagi biskut ranggup
Name
July 6, 2009   03:18 PM PDT
 
Page fyza mmg best..
afifah
June 25, 2009   07:32 PM PDT
 
memang sedap sunguh biskut..bolehlah i try nanti raye..ifa
fatin(10 tahun)
June 4, 2009   05:04 PM PDT
 
hello,biskutm cornflakes madu tu sedap lah kalau dah di buat dan terus d makan...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!lagipun saya sendiri cuba buat.hehehe.byee
liza
November 25, 2008   11:31 PM PST
 
fiza... ade resepi biskut shortbread x?? klo ade nak... hehehe
izmashusna@yahoo.com
September 15, 2008   01:59 PM PDT
 
fiza........
ada x resepi strawberry heart? klu ada hulur2 la k. t.q
fauziman
September 14, 2008   07:59 AM PDT
 
tat rose nampak glamour. akan ku try sedikit masa lagi. tq so much for d receipi
fauziman
September 14, 2008   07:56 AM PDT
 
tat rose nampak glamour. akan ku try sedikit masa lagi. tq so much for d receipi
iema
September 12, 2008   06:39 PM PDT
 
sy pn dh cube wat,tp x jdi sgat mybe adunan x ckup rata...but tanx 4 the almond recipies..i'm sure my mum x sbar nk wat!anyway srahkan pd yyg pkar kn?hehe...
kak liza
January 8, 2008   03:28 PM PST
 
resepi biskut samperit perlu modify sikit jumlah timbangan tepung...yg cantiknya..300g tepung gandum..100g tepung kastad, 100g tepung jagung..
-FyZa-
April 5, 2007   03:51 AM PDT
 
thanx Davi coz cuba buat cookies2 tue...hmm.. for me, better guna tepung jagung compare than susu tepung... Coz susu tepung ni tak tahan lama... contoh nye ade one of my jiran buat biskut makmur guna susu tepung... tapi tak thn seminggu dh rosak biskut tue...

So, saya suggest kan guna tepung jagung if nak buat dia thn lama...if jangka masa dekat tue...nak guna susu tepung pon buley jugak..hehe...hmm...tp for mama carries takleh guna susu tepung kay...guna corn flour tau...kalo tak mmg kompom la biskut tu tak jadi...huhuhu...selamat mencuba ! =D

Davi
April 2, 2007   04:37 PM PDT
 
last week saya dah cuba buat biskut cereal & mix fruit cookies.Tapi adunan tu terlampau lembik.Saya terpaksa guna tepung jagung & tepung gandum supaya adunan tu dapat diuli.Memang sedap biskut tu.Rasanya seperti biskut chips more.Sebelum tekan dengan garpu,saya hias biskut ini dengan ceri.

Satu lagi biskut yang saya cuba,biskut mama carries.Memang sedap biskut ni.Ada sesetengah biskut yang gunakan susu tepung.Satu adunan saya gunakan tepung jagung & satu adunan lagi saya gunakan susu tepung.Adunan yang gunakan susu tepung tu langsung tak dapat diuli.Ia jadi seperti serbuk roti.Jadi terpaksa saya buang adunan tu.Kenapa adunan yang guna susu tepung jadi begitu ? Any tips?
-FyZa-
October 13, 2006   04:25 PM PDT
 
aku pon dah abih peksa laa ari nie...yeay...ko dh xleh nak blagak dah wei...ihihihi...aku dh leh enjoy!!!hihihi...kembali kpd mood asal aku iaitu melayan siri prison break...hihihihi~ =D
-
October 12, 2006   09:04 PM PDT
 
yeyee dah habih exam!!!esok aku dah nak balik dah fyza!!jangan jeles you!!hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa (gelak jahat!)
-FyZa-
October 11, 2006   03:22 AM PDT
 
huhuhu...sapekah sebenarnye empunya diri wahai cik kambing???btw, thanx 4 da idea...maybe if ade free time leh laa wat meniaga...skrg still takleh lagik coz sebok dgn final exam nye dgn study nye...but later maybe biler dh settle everything insyaAllah bley kot...hehehe...cik kambing tak wat biskot raye ker thn nie??hihihi~ ~peace~
kambing
October 11, 2006   01:52 AM PDT
 
wahh fiza..caya ar...bagus2...lenkali kalau pandai buat biskut leh buat bisnis wooo...try ar ;)
-FyZa-
October 10, 2006   11:10 PM PDT
 
huhuhu..akak ni suri rumah tangga ke??trima kaseh la sebab baca blog saya nie...saya pon tertarik tgk tat ros tue..sebab tu la masukkan under recomended list sy tue..hehehe...insyaAllah if sy jumpa resepi besh-besh lagi, sy update kan kat sini kay...btw thanx eks buat akak cK sekali lg...ehehehe.. ~peace~
cK
October 10, 2006   11:05 PM PDT
 
terima kaseh adek utk resepi ni.akak tertarik kpd tat ros tu.sebab sebelum ni tak pernah try.so thn ni nak cubalah.Terima kasih byk3 sebab bg resepi tat ros tu.Kalau ada yg best3 resepi nanti tulisla lagi.akak kat rumah ni sambil3 jg anak tu boleh la buat kuih raya byk3 ni.(kakcK)
-FyZa-
October 8, 2006   01:53 AM PDT
 
huhuhu..ko jgn taktau..aku mmg pembuat biskut raye yg berjaya tau setiap thn...aku tlg mak aku wat biskut...tp yg pasti aku tlg mak aku sumer dh last minit sebab balik raya lambat punye pasal..huhuhu~

aku pon pelik naper aku ske wat biskut raya...maybe sebab sedap di makan dan mungkin gak sebab sekali setahun jerk dpt try buat dan rasa biskut nie..hihihi~

so, ape lg!!!try jgn tak try~ =D
?
October 7, 2006   11:42 PM PDT
 
fyza, sejak bile hg minat buat biskut raye ni?aku tak boleh terima la..kelakar tul!hahahahahahahahahahahahaha
++

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry
Layout by :::FunkyFyza:::